• Vad gör att flygplanet kan flyga?

  Flygplanet flyger för att luft rör sig över vingarna. Denna rörelse genererar lyftkraft. Att förklara varför ett flygplan flyger i detalj är en komplicerad övning i fysik, så vi tar den enkla varianten. Propellern gör att flygplanet rör sig framåt. När planet rör sig strömmar luft över vingarna. Då farten är tillräckligt hög gör vingens profil så att lyftkraften ökar och planet lättar från marken. För den som vill veta mer går det bra att söka på Bernoullis princip på nätet.

 • Hur fungerar fartmätaren?

  Fartmätaren på en bil får sin information från hjulens rörelse. I ett flygplan har man ingen möjlighet att använda denna teknik, så istället avgörs farten av hur stor skillnad det är i luftens tryck. Genom att jämföra skillnaden mellan ett statiskt  och ett dynamiskt tryck kan man få fram hur snabbt flygplanet rör sig genom luften.

 • Hur styrs flygplanet?

  Ett flygplan rör sig, till skillnad från en bil, i tre plan – upp & ner, höger & vänster samt runt sin egen axel. Rörelserna styrs av roder, där principen är samma som för en båt. Roderna kontrolleras av piloten genom en spak eller en ratt.

  Det finns roder på båda vingarna (skevroder), längs bak på den så kallade stabilisatorn (höjdröder) och på fenan (sidroder).

  Höjdrodret styr flygplanet i höjdled, det vill säga upp och ned. Drar man spaken åt sig stiger flygplanet. Skjuter man spaken framåt går det utför.

  För att svänga till höger och vänster använder man sidrodret. Detta styrs med pedaler – på en bil har man gas och broms som styrs av fötterna, på ett flygplan trampar man höger för att svänga höger och… ja, tvärt om för vänster.

  Skevrodret sitter på höger och vänster vinge och styrs av att man rör spaken till höger och vänster. När man vill rulla flygplanet runt sin egen axel ”skevar” man spaken.

  För att flygplanet ska flyga och det ska vara någorlunda bekvämt för den åker med, måste rörelserna med roderna koordineras. Det betyder att när man svänger höger, måste man både skeva höger, dra spaken något mot sig och trampa på sidoroderpedalen. Det låter komplicerat, men faktum är att man lär sig ganska snabbt hur man gör. Lite som när man lär sig cykla – får man veta vad som är rätt känns rörelserna naturliga.

 • Hur kan flygledarna se flygplanen?

  Flygtrafikledningen ser ditt flygplan var du än är, så länge som du har din transponder på. En transponder är en sändare som skickar ut information om ditt flygplan som tas emot av trafikledningens radar. Förr i tiden användes den klassiska radarn som du känner igen från filmer, där ditt flygplan gav ett eko som visas på en skärm. Nu för tiden är det bara militären som använder den tekniken, civil flygtrafik identifierar sig med sändare i flygplanen – en transponder.

 • Hur fungerar flygplanets GPS?

  Nästan alla piloter använder en GPS som komplement till kartor när man flyger. GPS är ett smart system med satelliter över hela jorden, som skickar ut signaler. Dessa signaler tar en mottagare i flygplanet emot, och beroende på var flygplanet befinner sig i förhållande till två eller fler satelliter, kan mottagaren visa var på jorden flygplanet befinner sig. Ju fler satelliter mottagaren har kontakt med, desto mer exakt vet mottagaren var man är.